РЕСВЕРАТРОЛ

 

 Еликсир на младостта, лекарство против старостта  

          Д-р Дейвид Синклер 

 Резултатите от натрупаните през последните години изследвания дават основания на мнозина специалисти да определят ресвератрола като мощен антиоксидант с широка гама от потенциални превантивни, терапевтични и подобряващи живота качества. Данните сочат, че той убива бактерии, вируси и гъбички, подобрява енергийното производство на клетките, ликвидира опасните свободни радикали, потиска рака, увеличава глюкозната толерантност на диабетиците, подобрява сърдечната функция, подобрява физическия и умствения статус и концентрацията, поправя повредено ДНК, предпазва от клетъчни повреди, причинени от ядрена радиация и още много др.

Какво е ресвератрол? 

Ресвератролът е естествено химично съединение - полифенолен фитоалексин. Той се открива в люспите и семената на червеното грозде, в черниците, в някои билки- като дивата японска пача трева, в люспите на фъстъците, в кукуряка и житните треви. Учени от Харвард определят ресвератрола като „хорметик“, т.е. като субстанция, която се произвежда от някои растения, за да отговори на различните стресови фактори като гъбички, бактерии, насекоми, топлина, слънце, така че растението да е защитено срещу нараняване или инфекция. За разлика от други антиоксиданти, като антоцианините например, които дават на боровинките техния специфичен цвят и са съществена част от плода, растенията произвеждат ресвератрол само като отговор на гъбична или бактериална атака. С други думи, ресвератролът e естествен антибиотик и фунгицид, синтезиран интелигентно от някои растения, за да преживеят биологичната атака. Субстанцията дава защита и на животните, сдобили се с нея, ядейки произвеждащото я растение. Хората имат възможността да си набавят нужните количества от субстанцията чрез консумация на произвеждащите я растителни видове или чрез хранителни добавки. Когато търсим естествени източници на ресвератрол чрез храни, трябва да имаме предвид факта, че едно растение, например лозата, произвежда ресвератрол, само когато е застрашено от естествени бактерии и гъбички. Затова, ако лозата е третирана със синтетични фунгициди ( а гроздето е сред най-пръсканите с пестициди култури), съдържанието на ресвератрол в плода ще бъде ниско. Дивото, неконвенциално отглеждано грозде, съдържа огромни количества ресвератрол именно поради факта, че така оцелява в природата. Поради занижените количества в конвенционално отглежданото грозде и опасността при извличане на ресвератрола да попаднат вредни химични съставки, днес все повече се предпочита като хранителна добавка ресвератрол, извлечен от дивата японска пача трева, която със сигурност не се третира с пестициди.  

Ресвератролът доби популярност във връзка с така наречения „френски парадокс”, свързан с богатата на мазнини френска храна и ниския ръст на сърдечносъдови заболявания и дълголетие сред французите. Този парадокс бе обясняван с консумацията на червени вина. Но много учени смятат, че количеството ресвератрол във виното е прекалено малко, за да има такъв ефект. Други пък допускат, че ефектът се постига заради съдържанието и на други полезни съставки във виното и взаимодействието между тях. Така или иначе, от десетилетия ресвератролът и неговото действие са обект на многобройни научни изследвания, а в тестовете отдавна са включени и хора. Ето накратко някои резултати: 
През1997г. У.Джанд докладва резултати, според които ресвератролът в чист вид и по-високи дози повлиява успешно рак на кожата (меланома) и рак на панкреаса, а приеман в малки дози, той предпазва от развитие на ракови образувания в чревния тракт. 
През 2008 г. изследователи от Weill Medical College of Cornell University докладват, че при ежедневна употреба като хранителна добавка и в малки количества, ресвератролът подобрява състоянието на мозъка и повлиява някои невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и др.
През последните години учени от Университета на Мисури (Ellis Fishel Cancer Center in Columbia MU School of Medicine) постигат положителни резултати при третиране на рак на простатата и меланома. Те докладват, че след третиране с резвератрол, 44% от туморните клетки при меланома са загинали. Още по-добри резултати (65 %) са постигнали при комбинирано радиоактивно лечение и третиране с резвератрол. 
Един интересен и доста уникален аспект на ресвератрола, който привлича вниманието на изследователите е, че има способността да удължава жизнения цикъл на някои животни. През 2006 г. италиански учени обявяват резултатите от свои изследвания, според които риба, хранена с ресвератрол, живее с 59% по-дълго, отколкото същия вид без него. Затлъстели мишки живеят с 31% по-дълго и успяват да избегнат всички болести, които обикновено се асоциират със застаряване и затлъстяване.
Успехите в удължаване живота на гръбначни животни амбицираха учените в изследвания за възможността да бъде удължен и човешкият живот.
     Днес някои учени смятат, че резвератролът може да се използва като агент, който да „излъже” клетките, че са подложени на диета. В резултат на това те  активират биохимичните си процеси, водещи до производството на SIRT1. Именно това съединение, допълнено с действието на още два протеина от класа на сиртуините (SIRT3 и SIRT4), може да спомогне за  запазването  на отделните клетки здрави и млади за по-дълго време, а съответно и  на целия организъм.
     В Медицинския център на Рочестърския университет учени демонстрираха ролята на ресвератрола в експериментално лечение на инсулт и диабет и изразиха мнение, че той може да спре много болести на старостта като инфаркт, рак на панкреаса, болест на Алцхаймер. Ефектът на този мощен антиоксидант се дължи на въздействието музащитава заобикалящите ги тъкани от агресивното действие на радиацията.
Изследванията продължават и нарастват надеждите за успешно приложение на ресвератрола при лечението на редица заболявания. 

За какво се използва ресвератролът днес ?
        Днес със сигурност е доказан антиоксидантният му ефект, който е много по-мощен отколкотовърху митохондриите- енергичните станции на клетките в организма ни. Екип от онколози с ръководител Пол Окуниев съобщиха, че съчетанието на предварителен прием на ресвератрол с традиционната радиотерапия при лечение на рак на панкреаса осигурява синергичен ефект, а раковите клетки започват процес на апоптоза- онкологията се опитва да реши тази задача, откакто откри програмируемата клетъчна смърт. Според Окуниев, ресвератролът не само атакува туморните клетки, но ипри други полифеноли. Ресвератролът улавя и спира действието на свободните радикали, които увреждат клетките. Затова се препоръчва за превенция на ракови заболявания и в борбата срещу остаряването.

- Засилва имунната система и има способността да енергизира организма, повишавайки нивото на издръжливост.
- Подобрява сърдечната функция, повишава физическия и умствения статус и концентрацията.
- Подпомага метаболизма и редукцията на излишни мазнини в организма.
- Доказано е антибактериалното и антифунгицидното действие на ресвератрола.

Изяснен е и механизъмът му на действие. Ресвератролът е от тези субстанции, които не действат директно върху болестта или биологическия стресор, както функционират повечето лекарства. Той работи, като стартира процес в самите органи и клетки, атакуващ болестта, и като предпазва от стреса и другите неблагоприятни фактори от околната среда. Един пример за начина, по който ресвератролът функционира, е неговата способност да предотвратява и намалява възпалението, като потиска определени протеини, които тялото произвежда в отговор на инфекция, контузия или други стресови фактори. 
   Вече е добре известно, че възпалението, освен че е симптом за някаква болест, както се е мислело по-рано, само по себе си причинява и доста проблеми. Има солидни доказателства, че възпалението играе ключова роля в автоимунните заболявания като артрит, алергии и множествена склероза, сърдечни болести, диабет и Алцхаймер. Когато се консумира ресвератрол, той не редуцира директно възпалението. Вместо това активира системи в клетките на тялото, както и протеини, които премахват възпалението по естествен начин. Точно затова ресвератролът се нарича регулатор, а не лекарство. Регулаторът работи, като активира и деактивира различни ензими, протеини и дори гени, за да предотврати или лекува причината за проблема, а не просто да замаскира симптомите. Ресвератролът възпира възпалението, като активира много от същите процеси, които се активират и при лекарствата против възпаление, но по много по-сложен и прецизно насочен начин. 
Смята се за доказано, че ресвератролът действа, като отключва и стимулира работата на определени гени в човешкото ДНК и така води до подобрение в цялостната обмяна на веществата. 

Консултацията с личния лекар преди употребата на ресвератрол е задължителна в случаите, когато се приемат лекарства по лекарско предписание или се провежда медикаментозно лечение. 

Използвани източници: 

http://www.medicalnewstoday.com/articles/267776.php
http://www.news-medical.net/healthyresveratrol-what-is-resveratrol.aspx
http://www.naturalnews.com/025977_resveratrol_Amazon_natural.html
http://www.naturalnews.com/033349_red_grapes_resveratrol.html
Chen Y and others. Resveratrol-induced cellular apoptosis and cell cycle arrest in neuroblastoma cells and antitumor effects on neuroblastoma in mice. Surgery 136:57-66, 2004.
Bishayee A. Cancer prevention and treatment with resveratrol: from rodent studies to clinical trials. Cancer Prevention Research 2:409-418, 2009.
Baur JA and others. Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet. Nature 444:337-342, 2006.
Pearson KJ and others. Resveratrol delays age-related deterioration and mimics transcriptional aspects of dietary restriction without extending life span. Cell Metabolism 8:157-168, 2008.

 

 

Вие сте тук:Начало Зелена алтернатива РЕСВЕРАТРОЛ