Какво е колагенът

                        

 

                  Колагеновата козметика - класика на всички времена

 

Атакувани ежедневно с рекламата на различен тип козметични продукти, все по-често си задаваме въпроса коя козметика в крайна сметка е най-ефикасна в борбата със стареенето и кой продукт да изберем– този, който съдържа модерната напоследък хиалуронова киселина  или да заложим на колагеновия хидролизат? Или може би... на растителните съставки? Отговорът е в самата цел на козметиката- да защити кожата и да ѝ предостави градивни елементи за поддържане на обменните процеси и основните баланси в нея. А основен градивен елемент на човешката кожа е колагенът, който съставлява над 70% от нейния състав! Значението му е определящо за тъканите, за укрепването на кръвоносните съдове, за еластичността и здравината на кожата.

  Колагенът е фибрилярен белтък, съставен предимно от аминокиселини, чиято молекула има вид на тройна спирала от пептидни вериги. Той е най-изобилният белтък в човешкия организъм- съдържа се не само в кожата, но също в хрущялите, сухожилията, ставните връзки, костите, зъбите, очите и др. Колагенът се образува в резултат на метаболитни процеси в организма на човека и гръбначните животни, но не и в растенията- „растителен колаген“ не съществува. Въпреки голямото изобилие в нашия организъм (30% от всички белтъци), колагенът не ни е даден веднъж завинаги – той съществува в процес: образува се, деградира, oтмира и пак се образува чрез метаболитните процеси. За съжаление, с напредването на възрастта способността на човешкия организъм да произвежда колаген силно намалява, а видимият резултат е появата на бръчки, отпуснатата, повяхнала и дехидратирана кожа. Ето защо колагеновите продукти имат базисна роля в грижата за кожата- чрез тях се набавя оня колаген, който организмът вече не може да произведе, като по този начин се възстановява нарушеният баланс и се стимулира дейността на фибробластите за производство на нов колаген. Естествено, възниква въпросът дали нанесеният външно върху кожата колаген може да проникне през епидермиса до вътрешния слой (дермата) и съответно да въздейства на молекулярно ниво? Отговорът на специалистите е категорично положителен. Научно е доказано, че за да окаже биологично въздействие на молекулярно ниво, нативният колаген, чиито молекули са големи, просто трябва да се преработи и доведе до фрагменти от молекулата с размери 3000-5000 D. (които в никакъв случай не са свободни индивидуални аминокиселини или олигомери!). Днес съществуват различни методи за преработка на нативния колаген, които го превръщат до колагенови хидролизати, широко използвани в козметиката и медицината.

  В България се произвежда колагенов хидролизат по патент на Мота-6 Лаборатори с изключително високо качество, потвърдено от независима лаборатория във Франция. Той се отличава с висока степен на чистота от съпътстващи го странични вещества от органичен и неорганичен произход; с хомогенни по размери фрагменти с точно определена молекулна маса 3000-5000 D; с висока концентрация на колагеновите фрагменти 97-95,5%; микробиално почистен и стабилизиран. Предимствата на този хидролизат са: действа в дълбочина на кожата на молекулярно ниво и има ефикасен антибръчков ефект; хомогенните по размери колагенови фрагменти лесно се усвояват от кожата, без да я принуждават да извършва допълнителна работа и да се изморява; силно хигроскопичен, този колагенов хидролизат бързо и лесно усвоява, а съотвено- предава на кожата необходимата влага; има висока чистота (99.5%), коята предпазва кожата от раздразнения и инфекции.                                                      
Козметичните продукти, съдържащи качествен колагенов хидролизат в необходимата доза, могат да бъдат обогатени с подходящи натурални масла, чрез които се осигуряват витамини, минерали, токофероли, есенциални мастни киселини и др. В резултат кожата е подхранена и добре защитена от вредното въздействие на свободните радикали, с подобрена плътност, дълбоко хидратирана, еластична, с отличен здрав вид.

 Правилният избор на продукти и дълготрайната им употреба допринасят за ефективно забавяне процеса на стареене на кожата, за омекотяване на бръчките, включително мимическите, за изглаждането на белези и стрии и уеднаквяването на тена. Основното предимство на колагеновата козметика е, че тя е насочена не само към отстраняване на последиците от остаряването, а главно - да действа върху причините за стареене на кожата, т.е. върху намалената регенеративна способност, свързана със загубата на колаген и занижената възможност на организма да го произвежда, засилваща се с възрастта. Ето защо колагеновата козметика не е нито мода, нито преходно явление, а класика на всички времена в борбата ни за повече младост и красота. Препоръчително е използването на козметични продукти с колаген да започне в  по-ранна възраст, още преди появата на първите бръчки. И да продължи през всички следващи периоди, с внимателен подбор на подходящите за всяка възрастова група и тип кожа продукти, отговарящи максимално на специфичните нужди.

 

 

 

 

 

 

                

Вие сте тук:Начало Зелена алтернатива Какво е колагенът