Натуралните масла и хамамът в религията на красотата

 

  Растителните масла с техните специфични терапевтични и козметични свойства отдавна са познати и широко използвани през всички етапи от развитието на човешката цивилизация. Още по времето на финикийците аргановото масло е ценено като балсам на красотата. В арабски текстове от 10 , 11 и 12 в.  подробно се описват и възхваляват неговите качества и широкото му използване. Древните египтяни развиват до съвършенство производството  на различни видове растителни масла, изучават свойствата им и ги използват в религиозните практики, в медицината и козметиката. Гръцката цивилизация следва техните традиции. Но може би номадското племе бербери, населяващо Мароканската полупустинна зона, е народът, който превръща растителните масла и особено аргановото масло, в неизменен елемент от ежедневието.То присъства в ежедневната грижа за  защита на кожата от немилостивия климат, в хранителната диета, в традиционната медицина, във всички религиозни, семейни и обществени чествания.
     И до днес сред берберите се спазва традициятa в деня на сватбата родителите на булката да дарят младото семейство с 36 л. арганово масло като символ на здраве и просперитет. Символът не остава заключен в шкафа, а от следващия ден е елемент от ежедневието с цялото му разнообразно приложение. Вече за никого не е тайна, че мароканките запазват задълго младостта и красотата си именно благодарение на ежедневното използване на аргана. С течение на годините всяка мароканка изработва с много търпение и любов  своя собствена рецепта на красотата, опирайки се на вековния опит и знания, както и на собствените си предпочитания. Неизменно в нея се включват аргановото масло, специфично комбинирано с други масла , розовата вода, хумата от Атлас- расул, черния сапун белди, традиционната къна-хена и т.н. Но има още една тайна, свързана с красотата- всички тези, доказано вече от съвременната наука, изключително благоприятстващи кожата и косата естествени козметични продукти не биха били толкова ефикасни, ако не съществуваше  хамамът- мароканската обществена баня. Чрез нея се проявява в максимална степен тяхното полезно действие.
   В Мароко хамамът има своеобразно религиозно значение, подчинено на убеждението, че  „хигиената е манифестация на вярата ‘’, а водата е Божи дар.  В този смисъл хамамът не е просто център за хигиена, естетика и терапия, а сакрално място за пречистване на тялото и душата, в което посетителят влиза с подобаващ  респект. Той се засилва под въздействието на тихата и уханна атмосфера, приглушеното осветление и изчистения уют на всяка от трите основни зали с различна температура. Водена от религиозните си и естетични нужди, мароканката посещава хамама най-малко веднъж в седмицата, възползвайки се от пречистващото действие на парната баня и вълшебствата на маслата, които именно тук най-добре проявяват ползотворното си действие. Защото хамамът е перфектната комбинация от парна и суха баня, от редуващи се по степен температури, от горещ влажен въздух и студен басейн – контрасти, които стимулират кръвообръщението, елиминират токсините чрез процеса на потене и засилват пречистващото действие за организма чрез поеманите течности (ментов чай с традиционни сладки). Високата температура разтваря порите на кожата и по този начин благоприятства почистващите и подхранващи процедури, които са задължителни. Те включват ексфолиращ масаж, при който се използва черният сапун белди. Сапунът е по-скоро  маска, състояща се от дървено масло, черни маслини, пепел от кедрово дърво и соли. Масажът се извършва с енергични кръгови движения, които засилват кръвообращението, като в същото време кожата се почиства от замърсявания и мъртви клетки, ексфолиира се, без да се наранява. Следващата процедура има за цел да абсорбира остатъците от мазнини по тялото и се състои в цялостното му намазване, включително и косата, с мароканската хума расул. При суха кожа към хумата се добавя арганово масло и розова вода . Последната процедура включва цялостен масаж на тялото с арганово масло. Има един много важен елемент във връзка с посещението в хамама, който мароканките никога не пропускат – в  деня преди посещението цялото тяло се намазва обилно с арганово масло. Както знаем, то не само предпазва кожата от вредни външни влияния и свободни радикали, но хидратира и подхранва. Обилното намазване с масло преди  горещата баня в хамама защитава кожата (особено сухата и зряла) от дехидратация. Препоръчително е в следващите няколко дни след хамама тялото да се маже с масло след всеки душ. Маслото се нанася върху неподсушената, влажна кожа с леки масажни движения. Косата също изисква подготовка преди турската баня-тя се намазва с комбинация от масла (основно арган, роза, амла и др.). Добре е маслената баня да се втрие в корените на косата с масажни движения и маската да се остави за цялата нощ . Маслената баня подхранва и заздравява косъма, придава му еластичност и блясък.

  Ако нямате възможност за релакс и естетични процедури в хамам или СПА център, може да опитате да приложите тайните на мароканките в дома си: напълнете ваната с топла вода, добавете по една супена лъжица арганово масло, масло от мащерка и розово масло. Мащерката релаксира, арганът омекотява и възстановява кожата, розовото масло е особено полезно за чувствителна кожа, защото я предпазва от възпаления, но също омекотява бръчките и хидратира.

  Ето и няколко рецепти от Мароко за домашно приготвена козметика:

За чувствителна кожа

3  супени лъжици арганово масло;

3  супени лъжици  масло от черен кимион;

1  супена лъжица масло от роза.

Сместа се съхранява в стъклено шише и се използва вечер  за масаж на лице и тяло без отмиване.  

Маска за коса

Една кутия хума се разтваря в топла вода.

Добавят се :

1 супена  лъж . арганово масло;

1 супена лъж. черен кимион ;

3  изсушени карамфила, смлени на прах.

Сместа се разбърква добре и се нанася върху косата с масажни движения. Престоява 2 часа и се измива.

 При  косопад 

Комбинация от чесън и Фрешор "Селекция от 10 масла " : арган, авокадо, бадем, рицин, черен кимион, чесън, хвойна, жожоба, амла и бодлива круша.
Няколко скилидки счукан чесън /или 1 лъж . чеснова каша /, това е лесният вариант, но ако имате търпение и време, подберете едри скилидки чесън и директно ги втрийте в скалпа- ще подобрите кръвообръщението и ще отстраните мъртвите клетки и излишния себум. Чесънът регулира процеси, свързани с регенерацията на тъканите, спомага за отваряне и прочистване на кожните пори, подобрява растежа и качеството на косата.
 За пълно усвояване и ефект, след чесновия масаж втрийте в скалпа с леки масажни движения достатъчно количество от „Селелекция от 10 масла” и покрийте главата с топла кърпа. Маската престоява най- малко 2 часа , като главата се покрива с топла кърпа. Ефектът е невероятен, но има един недостатък- не всеки понася уханието на чесън. Затова, предварително си осигурете  уединение и спокойсвие у дома с хубав филм, пред компютъра... или свършете дълго отлагана  домашна работа.

Вие сте тук:Начало Зелена алтернатива Натуралните масла и хамамът в религията на красотата