GABA (Gamma - aminobutyric acid)Медиаторът-релаксант в нашия мозък

GABA е биогенна аминокиселина, която се синтезира в мозъка. Представлява основен инхибиторен невротрансмитер с голяма роля в централната нервна система, както и участник в метаболитните процеси на мозъчните клетки.  GABA - синтезът е сложен процес, който обезпечава нормалното функциониране на различни мозъчни отдели – установено е, че 66% от централната нервна система включва GABA-ергична трансмисия .
Тази киселина се образува в тялото от друга аминокиселина - глутаминова киселина (глутамат). Функцията й е да понижава невронната активност, като по този начин предпазва нервните клетки от "прегряване". GABA се свързва със специфични рецептори и медиира задръжни процеси в централната нервна система. От нея зависят в най-голяма степен състоянията на спокойствие и умствена концентрация. Помага ни да се преборим с хроничната тревожност и стреса, като не позволява на невроните да се свръхстимулират. GABA е универсален потискащ (хиперполяризиращ) медиатор в централната нервна система. Подобрява усвояването на глюкозата и окислително-редукционните процеси в невроните. При внасяне на GABA в организма, тя не преминава хемато-енцефалната бариера, но води до засилване на мозъчното кръвообращение. В резултат на това се подобряват мисловният процес, паметта, психическата и двигателната активност, вестибуларните функции. GABA предизвиква и мускулна релаксация, а острият й недостиг може да доведе до гърчове. GABA спомага за естествено повишаване нивата на растежния хормон (HGH - Human Growth Hormonе). 
Изследвания и проучвания върху GABA показват, че тя има следните действия:

- спомага за редуциране на стреса; подобрява настроението
- релаксира тялото;
- подобрява качеството на съня;
- помага срещу "забравяне"; подобрява мисловния процес;
- повишава енергийните нива и подобрява качеството на физическите упражнения; 
- спомага за повишаване на мускулната маса, поради което е предпочитана bodybuilding- добавка
- насърчава загубата на телесните мазнини;
- подобрява сексуалната активност
- има „anti-aging-ефект ( в съвременната козметика се използва все по-често като съставка, тъй като играе важна роля за образуване на колаген, а инхибиторните свойства на GABA могат да спрат неволни лицеви движения, допринасящи за появата на бръчки.
 

Използвани източници:
http://www.bb-team.org/articles/3377_gaba-gamma-aminobutyric-acid#ixzz2mHKaqZl3:
http://www.wisegeek.com/what-is-gamma-aminobutyric-acid.htm
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono
https://suite101.com/a/gaba-the-brains-own-anti-anxiety-medication-a5985

 

Вие сте тук:Начало Зелена алтернатива GABA (Gamma - aminobutyric acid)